A 90-es évek elején kezdtem foglalkozni hivatás szerűen az informatikával.

Ekkor végeztem a SZÁMALK infomációrendszer-programozói szakán, és eleinte vállalkozóként kisebb szoftvereket fejlesztettem, oktattam, és rendszer-karbantartási munkákat végeztem. Ahogy egyre jobban kezdett a mindennapok részévé válni az informatika, úgy bővült a tevékenységem - többek között alkatrészkereskedelemmel, hálózatépítéssel, összetettebb rendszerek tervezésével és megépítésével.

Végül a rendszertervezési-, építési- és üzemeltetési tevékenység vált a fő profilommá.

Az évek folyamán dolgoztam szoftverfejlesztő multicégeknek, kisebb, rendszerüzemeltetéssel foglalkozó vállalatoknak, de a munkám részét képezte több, kormányzati projekt is.

Főként Linux alapú rendszerekkel foglalkozom, az egyszerű, egy-néhány gépes projektektől kezdve a bonyolultabb, elosztott környezetekig. Munkáim fontos részét képezi az üzemeltetett rendszerek biztonságos működtetésének megteremtése, és azok felügyelete is.

Több virtualizációs környezettel is találkoztam, a KVM és VMware alapú rendszerekkel évekig dolgoztam - jelenleg is dolgozom -, így ezeket részesítem előnyben.

Hiszem...

..., hogy van létjogosultsága a nyílt forrású rendszereknek, mi több, személy szerint jobban, és szélesebb körben használhatónak tartom ezeket nem csak a kiszolgálói környezetekben, de a mindennapokban is.

Sokan azt hiszik, hogy ha a Linux/BSD rendszerek "ingyen" vannak, akkor azokra nem kell költeni. Az évek folyamán rengeteg esettel találkoztam, ahol bebizonyosodott,

Nincs ingyenebéd.

A szoftver ingyen van, de annak a megfelelő használatához nélkülözhetetlen a jó szakember, és a rendszerek karbantartása, üzemeltetése is kimagasló figyelmet, biztos szaktudást igényel.

Sajnos, a világhálót elárasztják az olyan olcsó megoldásból, hobbitudásból összerakott kiszolgálók, melyekre a gazdájuk kevés időt szentel, és a szakértelemnek is híján van. Ezen gépek zömét egyszerű feltörni, és az erőforrásaikat spam-ek küldésére, más rendszerek elleni támadásra használni - sokszor úgy, hogy azt a rendszer tulajdonosa észre sem veszi.

Köszönöm...

..., hogy meglátogatta az oldalamat, és időt szánt arra, hogy egy kicsit megismerjen. Ha felkeltette az érdeklődését bármelyik olyan szolgáltatás, amit nyújtani tudok, keressen bátran.

Szládovics Péter

Go to top