Sokszor hallom azt, hogy a Linux alatt megvalósított levelezés által nyújtott szolgáltatások nem versenyképesek a Microsoft Exchange vagy akár a Google mail által nyújtott lehetőségekkel.

De ez nem igaz.

Egy nyílt forráskódú termékben az a csodálatos, hogy egy bizonyos szolgáltatást több féle módon is meg lehet valósítani, és lehetnek olyan szolgáltatásaink is, amelyek nincsenek az alap disztribúcióban, csak ki kell választani a számunkra legmegfelelőbb gyártót az adott feladathoz.

Az én választásom a SOGo csoportmunkaszerverre esett, amit már jómagam is több éve megelégedéssel használok.

Mit nyújt ez a megoldás a hagyományos levelezésen felül?

Naptár

Teljes értékű, szabványokon alapuló naptárat, amelyet éppúgy megoszthatunk másokkal, mint a Gmail vagy az Oultook alatt. Sőt, még ennél többet is tud.

Míg a Microsoft Exchange kiszolgáló által biztosított naptárban csak egyetlen riasztást vehetünk fel egy eseményhez, addig a SOGo naptárjába többet is. Azaz elérhetjük, hogy egy nagyon fontos eseményre többször is kapjunk figyelmeztetést.

A naptárunkhoz nem csak a levelezőprogrammal férünk hozzá, hanem szabványos CalDAV/iCal protokollon keresztül is, amelynek kezeléséhez több kisebb alkalmazás is található, így a számítógépünk akkor is képes egy eseményre figyelmeztetni, ha az Outlook éppen nem fut.

Címjegyzék

Címjegyzékből akár több is lehet, nem csak egy. Így kezelhetünk pl. külön címjegyzéket, amit másokkal is megosztunk, nem csak az elsődlegeset.

Vagy akár gyűjthetjük külön címjegyzékbe azokat a partnereket, akikkel csak telefonálunk, de az email címjegyzékben nem akarjuk ezeket a neveket látni.

Ahogyan a naptár esetében is, a címjegyzékhez is hozzáférünk szabványos CardDAV protokollon keresztül, így ennek a használatához sem kell állandóan futnia a levelezőprogramunknak.

Levelezőprogramok

Míg a Gmail szolgáltatásai teljeskörűen csak a webfelületről érhetőek el, a Microsoft Exchange szolgáltatásait meg csak Outlook használatával tudjuk kiaknázni, a SOGo ennél sokkal többet nyújt.

Természetesen ugyanúgy van hozzá webes levelezőfelület, amelyen keresztül minden feladat elvégezhető, ám használhatunk hozzá Outlookot is, ami pontosan ugyanúgy fog viselkedni, akár egy Exchange szerverhez kapcsolódnánk.

Mi több, használhatunk más levelezőprogramot, amit még meg sem kell vásárolnunk (az Outlook ugye nincs ingyen). A SOGo által szállított kiegészítőkkel egy Mozilla Thunderbird pontosan ugyanúgy viselkedik, mint egy Outlook. Kezelhetjük a megosztott címjegyzékünket, nézhetjük a naptárunkat, módosíthatjuk a bejegyzéseket, és még a más felhasználókkal való címtár/naptármegosztást is kezelhetjük.

További lehetőségek

Az általánosan ismert szolgáltatásokon felül a SOGo alatt is oszthatunk meg másokkal levelező mappákat, állíthatunk be szerver oldali szabályokat egyes feladóktól származó, vagy különféle tulajdonságokkal rendelkező levelekhez, amelyek alapján egy adott email nem az alapértelmezett beérkező postafiókba kézbesül, hanem egy másik alkönyvtárba, vagy továbbíthatjuk más felhasználónak.

Állíthatunk be itt is távolléti üzeneteket, amikre a kiszolgáló automatikusan küldi az értesítést a feladónak (itt kivételeket is vehetünk fel, pl. levelező listák).

A SOGo csoportmunkamegoldással ugyanolyan színvonalú szolgáltatás nyújtható, ugyanolyan eszközökön, mint bármelyik másik megoldás. Ezeket használhatjuk a már megvásárolt alkalmazásunkkal (Outlook), vagy ingyenesen elérhető nyílt forrású alkalmazásokkal (Thunderbird és klónjai).

Go to top