Monitoring célra az enterprise környezetekben is elismert Zabbix rendszert használom.

Az alkalmazás képes passzív és aktív monitorozásra egyaránt.

Passzív monitorozás

Akkor van rá szükség és lehetőség, amikor egy eszközt, szervert vagy szerveren futó alkalmazást kell monitorozni (pl. SNMP protokollon keresztül) anélkül, hogy az eszközre bármilyen agent-et telepíteni kéne. Ilyen esetekben szükség van arra, hogy a monitorozó alkalmazás a hálózaton keresztül elérje a figyelendő eszközt/gépet.

Ennek hiányában - ami lehet fizikai probléma, vagy biztonsági kockázati tényező - nem lehet a passzív monitorozást megvalósítani.

Aktív monitorozás

Csak akkor valósítható meg, ha az adott eszközre agent telepíthető.

Ebben az esetben azonban sokkal jobban testre szabhatóak a figyelendő tulajdonságok. Az előre beállított állapotfigyelési lehetőségek (amúgy igen széles) skálája újakkal is bővíthető, egyedi igények szerint.

Lehetőségek

A figyelt állapotjelentésekről grafikonok készíthetőek (numerikus értékek esetén), akár tetszőleges időpontra is, legalább 1 órás zoom-mal, és legfeljebb arra az időintervallumra, amikortól a figyelés megkezdődött.

A jelentések adatbázisba kerülnek, így nyomon követhetőek a trendek, és a kritikus időszakok a múltban is.

A veszélyt jelentő határértékekhez triggereket rendelhetünk, amelyek a határérték átlépése esetén riasztást küldenek. A riasztás jöhet email alapon, de SMS formájában is.

Az aktuális állapotokat tetszőlegesen összeállítható dashboard-okon és grafikongyűjteményeken is nyomon követhetjük.

A Zabbix monitoring rendszer bevezetése, beüzemelése és a távoli rendszerek monitorozása is egyaránt megoldható.

Go to top