Sokszor tapasztaltam azt a munkáim során, hogy a tervezés hasra ütés alapján zajlik.

Gyakran hallani olyan véleményeket, hogy a memória nem számít, mert olcsó, illetve a szolgáltatások sebességproblémáját oldjuk meg nagyobb/több processzorral, vagy vegyünk drágább/gyorsabb háttértárat.

Az ilyen kijelentések zöme tanácstalanságból fakad, amikor nem akarnak utánajárni a valós problémáknak, és azt erőből akarják megoldani. Ez azonban soha nem megoldás, csak a problémák elkerülése, aminek az eredménye minden esetben egy halom pénz elköltése rövid-, és drágább üzemben tartás hosszútávon.

Fontos az előkészítés

Ahhoz, hogy pontosan meg lehessen tervezni egy komplexebb rendszert, döntéselőkészítés kell. Ismerni kell az alkalmazást, feltérképezni annak működését, megtudni a szolgáltatást használók induló- és végső számát, illeve a várható egyidejű használat okozta kapcsolati számokat.

Ehhez egyeztetni kell az alkalmazást fejlesztőkkel (ha egyedi alkalmazásról beszélünk), vagy tájékozódni a dokumentációból az egyes változatok igényeivel - és ami nagyon fontos: korlátaival.

Ha egyedi fejlesztésű az alkalmazás, és az elvárt erőforrásigény túl nagy, akkor nagyon nagy esély van arra, hogy magát az alkalmazást kell módosítani ahhoz, hogy ez az igény lefaragható.

Tervezés

Tervezéskor figyelembe szoktam venni, hogy mik a prioritások az alábbiakkal kapcsolatban:

  • Rendelkezésre állás
  • Hibatűrés
  • Egyidejű felhasználói aktivitás
  • Elvárt válaszidő
  • Hibatűrés
  • Tervezett költségek
  • Rendelkezésre álló eszközök, erőforrások

Hiába magasak az erőforrásigények, és teljesítménnyel szembeni elvárások, ha az eszközpark gyenge, a kapcsolat sebessége alacsony, és/vagy a ráfordítandó költségek alacsonyak.

Előfordul, hogy az igények és rendelkezésre álló erőforrások, illetve az alkalmazás képességei nincsenek összhangban. Extrém esetben az is megeshet, hogy nem lehet közelíteni az álláspontokat, így a feladatok felelősséggel elvállalni nem lehet, mert valamelyik szempont sérülni fog, és annak mindig az ügyfél a vallja a kárát.

Kivitelezés

Eszközbeszerzéssel és összeszereléssel nem foglalkozom, de az összeállított hardver telepítését és a telepített rendszerek, alkalmazások beállítását szoktam vállalni.

Természetesen, ha 0-ról kell telepíteni és beállítani a futtató környezetet, azt akkor vállalom szívesen, ha a tervezést is én végeztem. Mások által tervezett rendszerek esetén csak akkor tudom elvállalni a feladatot, ha az adott feladatot én is hasonló módon/hasonló komponensekkel terveztem volna meg.

Ha nincs mód változtatásokra, és túl nagy az eltérés az én munkamódszerem és a kialakítandó környezet felépítése között, akkor felelősséggel nem tudom garantálni az elvárt eredményt.

Go to top