Rendszereimen több ügyfelemnek is szolgáltatok tárterületet, de természetesen a saját tulajdonú weboldalaim is itt kapnak helyet.

A weboldalak kódját zömmel a PHP teszi ki, a dinamikus oldalak működéséhez szükséges adatbázisok MySQL alapúak.

Több, olyan ügyfelem is van, akiknek az oldalait külső webfejlesztő tartja napra készen, én csak a kiszolgálóréteget biztosítom és felügyelem. A webfejlesztők az oldalak kódjához biztonságos és könnyen használható SFTP kapcsolaton keresztül férnek hozzá.

Minden egyes weboldal jól elkülönített felhasználói jogosultsággal fut, így nem csak a webfejlesztők, de maga a weboldal futó kódja sem képes más weboldalak tartalmához hozzáférni. Így, ha egy weboldalt futtató CMS sérülékenységét kihasználva valamelyik oldalt feltörik, a támadó mások weboldalait nem tudja belülről megtámadni, azok változatlanul biztonságban maradnak.

Korlátok

A tartalomszolgáltatók általában erőforráskorlátot szabnak meg, és csomagokban árulják az erőforrásokat. Én nem. A legtöbb weboldal kódja legfeljebb 1-2 GB méretű, és az adatbázis sem nő ennél nagyobbra. Ha egy-egy oldal vagy adatbázis mérete kimagaslóan nagy lenne, természetesen meg tudom oldani a foglalt terület mérését, és az esetleges árazást ennek a figyelembe vételével végezném - tehát nem a lehetséges maximumot, hanem a ténylegesen elfoglalt erőforrást veszem alapul.

Go to top